Mijn grootste 'aha-moment'

Mijn grootste 'aha-moment' was het moment waarop ik het levensveranderde inzicht kreeg, dat alles wat ik denk niet perse waar hoeft te zijn.

Het was op 31 oktober 2017. Ik weet dat nog heel goed, want dat was echt een geweldig  moment, wat ik niet snel zal vergeten.

Het zette mijn wereld op z’n kop in de goede zin van het woord.

Toen ik ook nog eens begon te begrijpen dat mijn gedachten, mijn gevoel met bijbehorende emotie veroorzaakte, veranderde er nog veel meer.  (Gedachte => Gevoel => Emotie…..=> Gedachte => Gevoel => Emotie….. enz.)

Het lijkt nu zo voor de hand liggend, maar voordat ik me dit realiseerde, wist ik eerlijk gezegd niet hoe emoties tot stand kwamen. Ik ging er vanuit dat gevoelens van stress, angst, boosheid  e.d. werden veroorzaakt door mensen of  omstandigheden buiten mij.

Alles veranderde toen ik zag dat mijn gedachten aan de basis stonden van hoe ik me voelde. Gedachten creëren gevoelens (en daarmee hoe je de wereld buiten jezelf waarneemt) 

Voor mij betekende het dat veel van mijn dagelijkse stress, ongenoegen, boosheid, angst of wat dan ook, vanzelf verdween, omdat ik nu zag dat ik het zelf aan het creëren was, door wat ik dacht over wat ik buiten mezelf waarnam (mensen, omstandigheden).

Ik creëerde het zelf, door mijn gedachten en de daaruit voortvloeiende gevoelens en emoties. En dat alles gebeurt zo razend snel en voor het grootste deel onbewust, dat ik nooit had gedacht, dat het zo werkte.

Daardoor ging ik ook herkennen wanneer ik verdween, in door gedachten, gecreëerde emoties. Daardoor ik kon veel sneller ut een chagrijnige bui of stressvolle gevoelens terug keren naar een relaxte en ontspannen versie van mezelf.

Het betekent voor mij dat ik zelf de regie heb over hoe ik me voel, door mijn gedachten wel of niet te geloven met de daaraan gekoppeld emoties . Ik ben dus geen ‘slachtoffer’ meer van mensen, situaties of omstandigheden buiten mij, omdat ik besef dat ik zelf de ervaring creëer.

Dingen glijden nu veel makkelijker van me af. Waar ik voorheen nog wel eens uren of zelfs dagen in iets kon blijven hangen, lossen deze dingen zich nu vanzelf op, door de gedachten die ik heb met rust te laten. Daardoor verdwijnen ze vanzelf als wolken die voorbij drijven in de lucht.

Op deze manier wordt alles in mijn leven lichter, leuker en makkelijker.

De volgende keer dat je angst of stress voelt en je op het punt staat in woede uit te barsten of naar  de koelkast te rennen voor troost, stop dan even en kijk wat er gebeurt met je denken.

Zonder twijfel draait het denken op volle toeren en dat uit zich in gevoelens van bijv. stress, angst of boosheid. Laat het met rust, ga even iets anders doen en het drijft sneller voorbij dan wanneer je er mee aan de slag gaat, want daarmee hou je het juist in stand.

Identificeer je niet met je gedachten en gevoelens..Zie ze als niet persoonlijk. Je bent niet je gedachten .Op die manier kan je er wat afstand van nemen.  

Wanneer je je realiseert dat je gevoelens van binnenuit gecreëerd worden (vanuit je denken) en niet door iets of iemand buiten jou, dan begint het al te veranderen.

Heb je een vraag, een opmerking, een suggestie of wil je iets delen? Laat het me weten, het is van harte welkom.

Je kunt me bereiken op erna@gunjezelfhetbeste.nl

Wees jezelf! Niemand kan dat zo goed als jij