Hoe hou je het gezellig met pubers? 4 tips

Hoe hou je het gezellig met pubers? 

4 tips om niet meegetrokken te worden in een puber-storm

 

Pubers kunnen bij vlagen ontzettend opstandig zijn en de boel behoorlijk op stelten zetten. Ze denken dat de hele wereld om hen draait en zijn niet voor rede vatbaar als ze iets niet mogen. En als moeder van 3 pubers weet ik waar ik over praat.

“Iedereen mag dat van zijn ouders en ik mag nooit wat!” is een vaak gehoorde vlieg-uit-de-bocht-kreet van pubers. Hun argumenten zijn vooral luidruchtig, nergens op gebaseerd en bovenal: onredelijk. Niet fijn!

 

Hoe reageer jij op zo’n situatie?

De kans is groot dat je ingaat tegen wat je puber je probeert duidelijk te maken (heb ik ook vaak gedaan, dus welkom bij de club). Je draagt jouw argumenten aan en probeert uit te leggen waarom iets niet kan of waarom iets wel moet. Je puber wil dat alleen niet horen. Sterker nog, je puber hoort niet eens wat je zegt. Het komt gewoon niet binnen.

De kans is groot dat je dan langzaam maar zeker behoorlijk geïrriteerd begint te raken en stress voelt ontstaan in je lijf. Je stem wordt luider. Je hoort jezelf misschien dingen zeggen die je eigenlijk niet wilt zeggen.
Je bent het helemaal zat om elke keer weer die discussies aan te gaan.

Je dreigt met telefoon afpakken, wifi afsluiten, naar de kamer sturen, en de gedachte: “woonden ze maar alvast op kamers”,  komt zo nu en dan voorbij.  

Als het de zoveelste keer is waarop je denkt: “waarom moet dit nou steeds op deze manier?”, dan is het tijd om het anders te gaan doen.
 

4 tips om niet meegetrokken te worden in een puber-storm

 

1. Hoe wilde je zelf als puber behandeld worden?

Wat mij erg helpt is om terug te denken aan mijn eigen puber-tijd en de manier waarop mijn ouders omgingen met mijn opstandige pubergedrag (ja, ik beken, ik was er ook zo één).  Dat zet voor mij de dingen weer snel in perspectief.

Ik weet nog dat ik soms een grote mond kreeg van mijn vader met de woorden: “ga maar naar je kamer en laat ik je voorlopig niet meer zien!” Voor mij was dat een moment waarin ik me totaal niet gezien of gehoord voelde, laat staan dat er belangstelling was voor wie ik was en wat er belangrijk was in mijn puberleven.
Nog bozer dan ik al was, stampte ik dan de trap op en gooide zo hard mogelijk mijn kamerdeur dicht, waarna ik boos en gefrustreerd soms lag te huilen op mijn bed.

Een waargebeurd verhaal: er was zelfs een keer dat ik opgesloten werd op mijn kamer. Via de dakkapel vluchtte ik het huis uit en ik zwierf een paar uur over straat, totdat ik de moed had om via de achterdeur weer binnen te komen, terwijl mijn ouders dachten dat ik nog op mijn kamer zat.
 
Ik moet er niet aan denken dat mijn pubers dat nu zouden doen. Vandaar dat ik mezelf regelmatig de vraag stel bij een puberstorm: hoe had ik zelf behandeld willen worden in die tijd? Dat is de reden waarom ik het nu zoveel mogelijk anders probeer te doen met mijn pubers.
 

2. Weet: niet alle draadjes zijn verbonden

Sommige verbindingen zijn in het puberbrein nog niet gemaakt en dus kunnen consequenties niet worden overzien. Je kunt het ze eigenlijk niet kwalijk nemen: de bedrading is gewoon nog niet helemaal goed aangesloten, met als gevolg soms een behoorlijke kortsluiting! Iets om in je achterhoofd te houden als ze weer eens te keer gaan.

Een leuk boek daarover is: Het enige echte eerlijke puberopvoedboek van Marina van der Wal.
 

3. Humor

Mijn geheime wapen is humor. Soms moet ik zo ontzettend lachen als ik zie hoe mijn pubers bezig zijn met zich druk maken, dat zij uiteindelijk zelf ook in de lach schieten en dan is de puberstorm heel snel voorbij.

Neem het gedrag van je puber – en jezelf – niet te serieus!
 

4. Choose your battles

Terugschreeuwen tegen je puber en boos worden (oftewel: je gelijk willen halen) om iets wat uiteindelijk niet eens echt belangrijk was, helpt je zeker niet om de situatie rustig te krijgen. Het zorgt er waarschijnlijk alleen maar voor dat jij en je puber nog uren, zo niet dagen, chagrijnig blijven over dit voorval. Als het niet heel belangrijk is: Laat het los!
 

CONCLUSIE

Elke storm in het puberbrein gaat uiteindelijk vanzelf weer liggen. En als jij jezelf staande weet te houden als de rust in het oog van de orkaan, gebeurt dat steeds sneller.

Ik weet dat deze 4 stappen misschien simpel klinken, maar dat ze zeker niet altijd makkelijk zijn. Wellicht dat ik hierin iets voor je kan betekenen.

Welke gouden tip heb jij voor ouders van opstandige pubers?
Laten we zoveel mogelijk tips met elkaar delen. Hoe meer tips, hoe makkelijker het leven voor onszelf en onze pubers wordt. Een WIN-WIN voor iedereen.

Heb je een vraag of is er iets anders waarvan jij stress krijgt en wil je dat ik daar een volgend blog over schrijf of wil je een tip delen?

Stuur dan een e-mail naar ernazuidhoek@gmail.com.

Doen hoor, want samen komen we verder!